måndag 21 mars 2016

I don't know how to like things casually

‎*djupt andetag* VISSTE NI ATT K2 ÄR VÄRLDENS NÄST HÖGSTA BERG SOM ÄR TYP 200 METER LÄGRE ÄN MOUNT EVEREST MEN ÄR SJUKT MYCKET SVÅRARE ATT KLÄTTRA OCH DÄRFÖR BRUKAR KALLAS FÖR THE SAVAGE MOUNTAIN OCH HAR EN DEATH-TO-SUMMIT RATIO PÅ 25 % JÄMFÖRT MED EVERESTS 3% OCH DET ENDA BERGET SOM ÄR FARLIGARE OM MAN SER TILL DÖDSFALL ÄR ANNAPURNA MEN HUR SOM HELST ÄR DET TYP 3000 PERSONER SOM KLÄTTRAT UPP PÅ MOUNT EVERESTS TOPP MEN MINDRE ÄN 300 SOM BESTIGIT K2 FÖR DET GÖR VERKLIGEN SKÄL FÖR NAMNET THE SAVAGE MOUNTAIN

Bildkälla: http://cultura.biografieonline.it/le-scalate-del-k2/
Pga felaktiga mätningar påstod några i slutet av 80-talet att K2 var högre än Mount Everest, men det är FEEEEL.
...ok now that that's out of my system... eller det är fan inte out of my system men jag sprängs snart om jag inte får upplysa folk om värdelös info om Mt Everest och K2 (eller andra eight-thousanders, mmmyes, lite bergslingo där det betyder alltså berg som är högre än 8000 meter och där toppen befinner sig i det som kallas The Death Zone och är lika jobbigt som namnet antyder). Man tycker ju att jag nån gång skulle intressera mig för något och göra det på ett normalt sätt men NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ that's not how I fucking roll, det måste vara fucking allt eller inget

I don't know how to like things casually, som de säger på tumblr.

Bildkälla: http://www.mount-everest.net/summit.html
Mount Everest bestegs första gången den 29 maj 1953 av nya zeeländaren Edmund Hilary och sherpan Tenzing Norgay.
Nej, men vafan, det är väl inte helt orimligt att man såg filmen Everest och gick hem och läste Wikipedia-artikeln om olyckan bara för att se hur mycket som egentligen var sant och om man sen klickade sig vidare till artiklar som "List of people who died climbing Mount Everest" eller "List of deaths on eight-thousandersthousanders" och läste de så är det väl heller inte orimligt MEN DET SLUTAR JU ALDRIG DÄR!? Eller först gjorde det ju det. Jag vet inte vad som gick fel egentligen? Kanske kunde jag aldrig riktigt släppa tanken på att få läsa Into Thin Air. Kanske hittade jag Fredrik Strängs K2 på liv och död av en slump (fast ändå inte - jag letade efter Into Thin Air när jag hittade den). KANSKE ÄR JAG BARA EN DJUPT STÖRD INDIVID SOM ÄR FUCKING INKAPABEL TILL ATT GILLA NORMALA SAKER

Bildkälla: Wikimedia
K2 fick sitt namn eftersom nån snubbe ritade av olika toppar i Karakorumkedjan,
i storleksordning, och kallade dem K1-K5 (obv hade han fel, K2 var störst).
De övriga topparna hade redan lokala namn, men K2 ligger lite gömt så därför fick det
behålla det sjukt opersonliga namnet K2. Vilket enligt en del passar ett så omänsligt berg.

Jag menar, OKEJ, att snöa in sig på saker is what I do, det är vad alla min kompisar gör, det är bara att kolla på Trams tumblr som just nu är full med Monty Python eller hur Kirke rebloggar varenda It's always sunny in Philadelphia-gifset hon hittar, vi är nördar, det är så vi fungerar. MEN DÖDSOLYCKOR PÅ MOUNT EVEREST OCH K2 ÄR INTE EN JÄVLA TV-SERIE!?!?! Alltså ok don't get me wrong jag har redan kollat Mount Everest-taggen på tumblr och visst finns det lite morbid skit där, men det är inte som att den är välbesökt liksom. Det är inte som att man kan sitta med andra människor och diskutera det här!? (förutom med en av mina kollegor som konstant ifrågasätter min besatthet av det här när hon ser böckerna jag läser men å andra sidan sett exakt samma filmer som jag (Everest, The Summit, Everest IMAX...) och gärna diskuterar dem med mig när vi jobbar ihop... som man gör)

Bildkälla: http://eu-ligo.blogspot.se/2013/01/monte-everest.html
Everest har fått sitt namn efter nån snubbe från 1800-talet, vilket egentligen
är rätt dåligt för man bör nog inte uppkalla berg efter människor, och numera
försöker man oftast använda de lokala namnen på berg (när det finns). Tyvärr
är det väl lite för sent att ändra sig angående namnet nu ...

Alltså det är ju inte som att jag är förvånad för jag gör ju ALLTID såhär, det är ju exakt samma skit som med bergochdalbanorna, först kommer en morbid fascination med dödsolyckor och sen sitter man där och ba "jaså, den snabbaste bergochdalbanan i världen är Formula Rossa som kör i 240 km/h" eller "jahaa, K2 består till största delen av gnejs, fy fan vad spännande" och sen undrar man hur FAAN blev det såhär!? Igen!?

Bildkälla: http://www.i24news.tv/en/news/international/asia-pacific/38335-140727-first-pakistani-team-of-mountaineers-summit-k2-peak
K2 har aldrig bestigits under vintern. Sedan februari 2016 är det det enda berget över 8k-meter
som ingen bestigit vintertid.

Det är ju inte som att jag har en bisarr fixering på ett normalt sätt, NEEEEJDÅ, det vore ju rimligt och DET är ju verkligen inte min grej. Är mitt mål att besöka alla bergochdalbanor jag kan grejer om? NOPE, för jag blir illamående av att åka dem nu för tiden. Vill jag klättra upp för K2? Well, jag vill gärna se det IRL men you couldn't fucking PAY me to bestiga skiten.

Bildkälla: http://tourmet.com/kanchenjunga-mountain/
Kanchenjunga är världens tredje högsta berg. Det är bara ett tiotal meter lägre än K2.

Jaha nähä men nu är jag här igen. You look like my next mistake som T-Swift skulle säga. Om ni tycker jag läst för många böcker om bergsklättringsolyckor så vill jag bara påpeka att det ligger TVÅ bokjävlar till och väntar hemma hos mig och jag kommer beställa fler because of fucking course I will. Jag förhandsbokade The Force Awakens, inte för att jag desperat måste boka den innan den tar slut (lol) utan för att då kunde jag köpa Everest samtidigt för bara 99 kr. WHAT THE FUCKING SHIT!?! VARFÖR ÄR JAG MER BESATT AV EN HÖG MED STEN ÄN DEN SENASTE JÄVLA STAR WARS-FILMEN???? VAD ÄR MITT PROBLEM!? (nej förresten svara inte)

Bildkälla: http://www.summitpost.org/
Den första personen som besteg alla fjorton eight-thousanders var Reinhold Messner.
Det tog honom 16 år att klara av det. I dagsläget har ungefär 30 pers klarat alla 14.

Det är väl bara att deal with it. Fortsätta jobba för att få se Everest IMAX på Cosmonova (man tycker ju att jag borde ha lite inflytande eftersom jag jobbar där, men neeee, så kul ska vi inte ha det), läsa mina böcker, fundera på var fan allt gick snett nånstans och undra hur normala människor, som inte snöar in sig på skit, lever sina liv.

Jag antar att de har det jävligt tråkigt.

True story.

P.S. Gissa om jag var tvungen att fact checka någonting i det här inlägget? Of course not ... D.S.

4 kommentarer:

Hanna Marie Fiddeli sa...

Klickade precis upp alla wikilänkar du länkat, lät asspännande ju.

Jag snöar ofta in på mord och mysterier, men de måste vara riktigt komplexa och småsjuka, det kan inte vara typ "åh vem sköt palme?" eller random mord, utan typ JonBenet Ramsey, Talman Shud Man (läskigaste och min favo av alla olösta mord!), Isdalskvinnan, Männen med järnmaskerna, åh blir alldeles till mig. La så mkt tid att läsa hela jävla flashback-tråden om försvunna Maddie McCann att jag skäms.

Ell sa...

Hahha, yeees, visst att om någon skulle förstå mig var det du! "Rekommenderar" även att läsa på K2 disaster 2008. De visade en dokumentär om den på SVT förra veckan typ, som finns på Netflix, som heter The Summit.

Haahah, men guud, jaaaa, hade en lång seriemördarperiod också. Den är lite latent nu, men när det var som värsta och jag också kollade på Criminal Minds så visste jag alltid exakt vilka seriemördarna de refererar till där var. Dock är det en annan grej som är svår att prata med folk om för så många som är fascinerade av seriemördare nästan fangirlar dem och det är så jävla obehagligt.

Hanna Marie Fiddeli sa...

Ååååh har sneglat på The Summit på Netflix ett tag, ska ta tag i att se den då!

Jaa haha jag och Sampo kan ibland veta vilka de blivit inspirerad av när när vi kollar på Criminal Minds, ba "åh det där måste ju vara inspirerat av blablabla". Och håller med, det är skitsvårt och superobehagligt, skulle aldrig kunna tillhöra den skaran, så himla himla problematiskt!

Ell sa...

Do it! Den är bra, förutom att det är lite väl mkt fokus på Ger McDonnells familj på slutet.

JA, men eller hur. Det känns som att det finns ett ganska stort steg mellan fascinering och fangirl, men vissa människor har nog lite svårt att inse skillnaden däremellan. Men det gör det ju väldigt svårt att hitta "likasinnad" liksom.